Je bezpečné cestovať lietadlom s plniacim perom?

Jednoduchá odpoveď na otázku, či môžete lietať s plniacim perom, je ÁNO.

Mnoho ľudí sa obáva cestovania lietadlom s plniacim perom kvôli zmenám tlaku v kabíne. Keďže atrament vnútri plniaceho pera prúdi kapilárne a gravitačne, mohlo by to spôsobiť únik atramentu. Ako zabránite tomu, aby sa atrament nedostal von? Väčšinu moderných plniacich pier je možné bez problémov prepravovať letom. Tu je niekoľko tipov, ako zaistiť, aby plniace pero počas letu nevytieklo.

 

Plnící pero

 

1. Najúčinnejším spôsobom, ako zaistiť, aby vám z plniaceho pera za letu neunikal atrament, je jeho vyprázdnenie a vyčistenie. Je jasné, že pokiaľ je pero prázdne, nebude z neho žiadny atrament vytekať.

2. Pokiaľ nie je pero prázdne, je vhodné mať ho naopak úplne naplnené. Pretože je to vzduch, ktorý expanduje pri zmene tlaku. V plnom plniacom pere nie je žiadny vzduch, ktorý by sa rozpínal a tlačil atrament z pera von. Čiastočne naplnené pero pravdepodobne vytečie.

3. Držte hrot nahor. Držanie hrotu smerom nahor pomôže zaistiť gravitáciu a akýkoľvek pridaný tlak nebude tlačiť atrament von z pera.

4. Ak by ste chceli pero používať počas letu, môžete. Nepoužívajte ho však pri stúpaní alebo klesaní. Počas nich totiž dochádza k najväčším zmenám tlaku.

5. Ak sa aj tak obávate lietania s plniacim perom, vložte pero do ziplockového vrecka. Takto udrží všetok atrament, ktorý by mohol uniknúť, vo vnútri vrecka a neušpiní ostatné veci v batožine.

 

Lietanie s plniacim perom teda nie je problémom. Pokiaľ teda poznáte týchto niekoľko jednoduchých tipov a trikov. Užite si rokov!

 

 

Publikované