Písacie potreby pre ľavákov

Pisacie potreby vyrobené špeciálne pre ľavákov sú na slovenskom trhu už niekoľko rokov bez problémov na zohnanie. Väčšinou ide predovšetkým o úžitkové písacie potreby, ktoré hoci sú kvalitné a funkčné, nemôžu byť považované za luxusné písacie potreby.

Výber luxusného plniaceho pera pre ľaváka

 

Hrot s iridiovou kuličkou

Chcete vybrať pero pre ľaváka z kategórie písacích potrieb s pridanou hodnotou v podobe kvality použitých materiálov a v originálnom a elegantnom dizajne? Poradíme vám.

Pre niekoho môže byť prekvapivým zistením, že nie pre všetkých ľavákov sú plniace perá pre ľavákov vhodné. Napríklad ľavák s tzv. horným spôsobom písania musí mať plniace pero s hrotom pre pravákov, ale nesmie mať násadku tvarovanú pre úchop pravou rukou.[1]

Pre tento typ ľavákov je najvhodnejším riešením kvalitné plniace pero s univerzálnym a hlavne kvalitným hrotom s irídiovou guličkou na hrote a univerzálnym úchopom. Každý majiteľ pera si potom tvar hrotu postupným používaním upraví sám a prispôsobí ho svojim potrebám.

Pre ľavákov s tzv. spodným spôsobom písania sú potom vhodné hroty tvarované pre ľavákov. Tieto ponúka napríklad značka Lamy pri modelových radách Vista, Safari a Nexx, pod označením LH.

Na porovnanie je nižšie uvedený aj piktogram univerzálneho hrotu so strednou šírkou M. Na prvý pohľad je vidieť, že aj hrot pre ľavákov je skôr širší. Väčšia gulička na hrote totiž po papieri lepšie kĺže a rozkladá tlak ruky do väčšej plochy.

 

Hroty Lamy

 

Kuličková tužka

Guľôčkové pero a roller pre ľaváka


Tiež pri guľôčkových perách pre ľavákov platí, že najdôležitejšie je, aby išlo o kvalitný výrobok. Náplň by mala pevne sedieť v otvore tela a neposúvať sa ani v osi tela. Telo pera by malo byť ľahšie, ale zároveň nie príliš slabé, aby sa v ruke dobre držalo. Pre ľavákov je tiež vhodnejšia náplň s väčšou guličkou, teda náplň so širšou stopou. [2]

 

 

Roller

 

Ak chcete ľavákovi zaobstarať roller alebo keramické pero, opäť platí, že je lepšia náplň s väčšou guličkou, teda aj šírkou stopy.

 

 

 

 

 

 

[1] Zdroj viz https://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/plnici-pera-pro-levaky/

[2] Zdroj viz https://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/kulickove-tuzky/

 

Publikované