Pero ako investícia

Nákup pera môže byť veľmi prezieravým investičným ťahom. Luxusné perá sa vyrábajú z drahých kovov a ušľachtilých materiálov, za použitia vzácnych kameňov a výnimočných techník. Perá v limitovaných edíciách majú aj vysokú zberateľskú hodnotu.

 

Čo o vás povie písacie pero?


Najmä plniace perá sú často obdivované pre ich klasickú a nadčasovú krásu. Prečo ich teda nezaradiť do vášho investičného portfólia?

Pero môže byť investíciou aj v prenesenom zmysle. Pero totiž nemá iba peňažnú hodnotu, ale vypovedá mnohé o jeho majiteľovi. Rovnako ako je bežné vyjadrovať svoju osobnosť a demonštrovať svoj spoločenský status prostredníctvom kabelky či hodiniek, tak aj pero, akým človek píše, je výrazom jeho spoločenského postavenia a osobného vkusu.

 

Luxusné plniace perá

Príkladom pera vhodného na investíciu môže byť plniace pero Waterman Man 140 Black, plniace pero Parker Duofold alebo plniace pero Waterman Exception.

 

Pri príležitosti 140. výročia Watermana znovu táto značka uviedla na trh kultové plniace pero Man 140.

 

plnicí pero Waterman Man 140

Limitovaná edícia Waterman Man 140 predstavuje ikonickú radu, ktorá bola prvýkrát uvedená na trh v roku 1983 a je doteraz medzi zberateľmi uznávaná. Pre originálne Man 100 boli typické niektoré charakteristické znaky značky Waterman a to najmä dvojramenný klip a písmeno W s ozdobnou slučkou uprostred. Cieľom stratégie dizajnu Man 140 bolo zachovať všetky ikonické prvky originálu a zároveň použiť na výrobu vrchnáka a tela tie najmodernejšie technológie pre nové, atraktívne stvárnenie tejto legendy.

 

Pero má matný čierny lak na kovovom tele a vrchnáku s lesklou čiernou podkladovou vrstvou zo živice. Hrot z 18-karátového zlata s dvojfarebným dizajnom prevedenom v zlate a ruténiu, zvyšuje pohodlné písanie týmto perom.

 

Man 140 je exkluzívna limitovaná edícia 400 číslovaných pier, ktorá obsahuje typické prvky a zároveň zahŕňa impozantný, ale elegantný nový dizajn. Dodávané v darčekovej krabičke s bombičkou a s číslovaným certifikátom pravosti. K dispozícii je aj darčeková taška v rovnakom dizajne.

 

 

Plnicí pero Parker Duofold v limitované edici The Craft of Travelling

Plniace pero Parker Duofold v limitovanej edícii "The Craft of Travelling" bolo vydané pri príležitosti osláv 130. výročia vzniku značky Parker. Je oslavou elegancie, mimoriadnych remeselných majstrovstiev i priekopníckeho ducha zakladateľa značky Georgea S. Parkera.

Celkom bolo v roku 2018 vo francúzskom Nantes vyrobených iba 1300 kusov, každý kus je ručne zostavený z 22 komponentov a individuálne očíslovaný.

Vášeň Parkera na cestovanie a objavovanie sveta sa premieta do takmer každého detailu pera. Pero má mosadzné telo pokovované plátkami zlata a pokryté vrstvou temne modrého laku, v ktorej sú pomocou lasera vytvorené zlato vystupujúce obrysy svetadielov, ktoré zakladateľ značky George S. Parker navštívil.

Na tele je umiestnená aj rytina podpisu George S. Parkera. Úchop z brúsenej ušľachtilej nerezovej ocele je pokovovaný plátkami zlata. Mosadzný vrchnák pokovovaný zlatom s ozdobnou štruktúrou inšpirovanou schémou zemegule videnej z pohľadu pólov je doplnené modrým drahokamom Lapis Lazuli symbolizujúcim oceán, ktorý Parker tak často brázdil.

Drahý kameň je obklopený v zlate vyvedeným nápisom PARKER 130 YEARS AROUND THE WORLD ako poctoa Parkerovým priekopníckym víziám o cestovaní. Aj ikonický klip v tvare šípu je pokovovaný plátkami zlata. Hrot z 18-karátového zlata je čiastočne pokovovaný ródiom a zdobený vyrytým emblémom kompasu.

Pero je dodávané spolu s čiernym atramentom v špeciálnom tematickom balení inšpirovanom podobou historickej cestovnej batožiny. Na vnútornej strane veka kufra je mapa s vyznačenými miestami, ktoré Parker počas svojich ciest navštívil. Vrátane brožúry s informáciami o limitovanej edícii a certifikátom pravosti podpísaným Geoffrey S. Parkerom, pravnukom zakladateľa značky.

 

 

plnicí pero Waterman Exception The Marks of Time Sterling Silver LE

Štvorcovému telu pera Waterman Exception The Marks of Time Sterling Silver LE z mincového sterlingového striebra dominuje masívny strieborný štvorcový prstenec spájajúci hornú a spodnú časť pera a zároveň telo a vrchnák. Špeciálne vyvinutý bajonetový systém zaručí, že spájané časti na seba vždy dosadnú v úplne rovnakej polohe.

Povrchová úprava strieborného tela vytvára dokonalú ilúziu rozbrázdeného skalného povrchu dosiahnutú použitím originálnej glazúry, ktorá sa následne veľmi opatrne rozruší za pomoci lasera a potom ponorí do špeciálneho chemického kúpeľa, kde sa vytvoria jemné zvlnené línie. 18K zlatý hrot s rytinou glóbusu získava striebornú farbu a lesk vďaka ponoreniu do ródiového kúpeľa.

Každé vyrobené pero je ručne leštené a jednotlivo číslované, takže budúci majiteľ má istotu, že získa skutočný originál a vskutku klenotnícke dielo.

Publikované