Kde sa vzal Moleskine?

Keď sa vysloví meno Moleskine, väčšine ľudí vytane na mysli zápisník v čiernych doskách obopnutý praktickou gumičkou. Ako to však s tradíciou tohto zápisníka bolo a kde sa vlastne vzala značka Moleskine tak, ako ju poznáme dnes?

Legendárne začiatky

Zápisník Moleskine nadväzuje na tradíciu legendárneho zápisníka používaného umelcami a mysliteľmi v minulých dvoch storočiach. Obľúbil si ho napríklad Vincent van Gogh, Pablo Picasso alebo Ernest Hemingway. Zdanlivo obyčajný čierny obdĺžnik obsahoval náčrty, poznámky, príbehy a myšlienky, z ktorých neskôr vznikli slávne maľby alebo stránky kníh, ktoré sú dnes neoddeliteľnou súčasťou svetového kultúrneho dedičstva. Tieto legendárne zápisníky začali postupne v polovici 80. rokov 19. storočia z trhu miznúť, až vymizli celkom. Súčasné „malé čierne zápisníky“ teda nie sú v skutočnosti tie isté, do ktorých oné slávne osobnosti písali, ale sú produktom prezieravého obchodného ducha, ktorý sa nimi nechal v polovici 90. rokov minulého storočia inšpirovať. A neinšpiroval sa iba podobou zápisníkov, ale aj názvom. Meno značky Moleskine totiž pochádza od ďalšieho slávneho majiteľa pôvodného historického zápisníka, anglického cestovateľa Bruce Chatwina, ktorý tak svoj obľúbený zápisník prekrstil v knihe Cesty piesní.


 

Zápisník Moleskine

Moleskine dnes


V nasledujúcich rokoch sa Moleskine rozrástol v značku, ktorá zahŕňa - ako to sám Moleskine nazýva - "rodinu nomádskych produktov" zameraných na našu mobilnú identitu, rozmanité fyzické a digitálne nástroje pre skutočné cesty, aj tie v prenesenom zmysle slova: zápisníky, zošity, tašky , aplikácie, písacie potreby a doplnky na čítanie. Všetky produkty sú vzájomne po funkčnej i formálnej stránke komplementárne a vytvárajú platformu otvorenú kreativite a sebavyjadreniu. Od knihy, ktorú ešte len jej majiteľ napíše, cez potreby nevyhnutné na jej napísanie, digitálne systémy, ktoré dávajú čo najslobodnejší priechod kreatívnemu vyjadreniu, až po tašky obsahujúce všetko, čo pre život v pohybe potrebujeme.


Zápisníky, psací potřeby, aplikace a pouzdra Moleskine

 

                                    

Moleskine a osobná identita alebo význam jedinečného vkladu


U značky Moleskine je skutočne z čoho vyberať. Môžeme si ich produkty zaobstarávať z viacerých dôvodov, kvôli značke samotnej, kvôli dizajnu, funkčnosti... Čoho si však sú vedomí aj v Moleskine, bez nášho osobného a jedinečného vkladu sú to len prázdne a zameniteľné formy. Až obsah, ktorý je dovnútra zaznamenaný a ktorý je v nich uchovávaný, ich pozdvihuje vyššie a transformuje v niečo viac. A v tom skvele nadväzuje aj tradíciu prvých malých čiernych zápisníkov, ktoré sú dnes pevnou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva.

 

Publikované